Чисте поле, вірний кінь – в піснях і книгах

Важко назвати домашню тварину, яка займала в житті наших предків таку важливу роль, як кінь. Візантійські літописи VІ століття оповідають, що слов’янські племена на прикордонних територіях між степом і лісом, захищаючись від набігів кочівників, застосовували самобутнє мистецтво управління конем. Майстерні воїни управляли скакунами винятково ногами, при цьому влучно стріляли з луків, рубалися мечами, підбирали поранених. Це так вразило візантійців, що вони порівняли русичів iз міфічними кентаврами. Відомо, що дружинники Київської Русі також були неперевершеними наїзниками та мали культ бойового коня – дарували своїм скакунам дорогоцінні подарунки, а якщо кінь гинув у бою, над ним насипали курган, як над знатним воїном.

Продовжуючи традиції попередніх військових формацій, козаки уславилися як спритні вершники, котрі значну частину свого життя проводили в походах. Під час Визвольної війни Богдан Хмельницький створив власну козацьку кавалерію, яка була однією з кращих у Європі. У літописі Самійла Величка, зокрема, розповідається, що кожний «справний» козак за Хмельниччини мав двох коней, а коли запорожці поверталися з перемогою (наприклад, з-під Жовтих Вод чи Корсуня), то деякі з них мали навіть по п’ять коней. Варто зауважити, що кінь у часи козаччини коштував недешево: «чотири воли чумацьких, три польових, ще й п’ятдесят золотих приплатити». Кінь відповідав розумінням і відданістю своєму господарю за турботу, догляд і любов.

В наш час коні не втратили своєї ролі в житті людини, особливо в селі. Їх так же люблять, так же піклуються, так же вони гарні помічники в господарстві. На їх зміну прийшли трактори і автомобілі, яких називають «сталевими кіньми».

15 серпня в церковному календарі – Степанів день, який був покровителем конярства. Навіть тим, у кого нема в господі коня, рекомендують погладити якусь іншу домашню тварину і згадати про вірного друга наших предків, любов до яких вони передали нам у піснях, приказках, переказах, казках...

А іще ми хочемо розповісти про книги, в назвах, а отже і в змісті, є згадка або розповідь про цю сильну і розумну тварину.

Ось такі книги, для дорослих і юних читачів, є в книгозбірнях нашої громади. Прочитайте їх, вони допоможуть вам відчути ту любов, яку дарують ці тварини.

Кiлькiсть переглядiв: 70

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.